18 Aralık 2018 Salı

YENİYIL-2019-NEWYEAR

TÜRKÇE: (For English, please scroll down.)

Bu seneki yeni yıl resmimiz için herkesin diline dolanmış olan ekonomik krizi ve hükümetimizin krizle birliklte mücadele çağrısını seçtik.

Hükümetimiz senelerdir milli varlıkları satmak ve borçlanmak yoluyla yalancı bir refah görünümü yarattı. Bu dış borca batmış devlet için de böyle, bir kredi kartıyla diğerini ödeyen vatandaş için de. Geçen seneki yeni yıl mesajımızda yaşam tarzımızın yaşadığımız çevreyi ne hâle getirdiğini işlemiştik. (Bkz.: "2018'de nereye?" 21 Aralık 2017.) Bu sene yeni yaşam tarzımızın bizim için bu kadar vazgeçilmez hâle geldmesine, marka ve ithâl ürün bağımlılığızdan ödün vermeden enflasyonu yenebileceğimiz yanılgısına düşmemize dokundurduk.

Daha fazlası için bkz.: 2019 (Tashlık)

İllüstrasyon/ Illustration: Tahsin Özgür    Renkler/ Colors: Lâle Özgür

ENGLISH:

For our new year's greeting this year we chose a theme that is on everyone's tongue- the economic crisis, and the government's attempts to rally the nation to fight it. 

Our government has been propagating a false illusion of prosperity and affluence by selling off national assets and living on credit- from the debt-ridden state to the individual using one credit card to pay off the other. Last year's new year's greeting had for its theme the unhealthy environment our new lifestyle has created. (See: "Where to in 2018", 21 Aralık- December 2017.) This year I poke fun at how addicted we are to it, how we are deluded to think we can beat inflation without giving up our import and brand-name oriented lifestyle, how we expect to have our cake and eat it too!

For more see: 2019 (Tashlık)