29 Aralık 2024 Pazar

YENİ YIL- 2025- NEWYEAR

TÜRKÇE: (For English, please scroll down.)

Bu sene yeni yıl için iki tema arasında seçim yapmakta zorlandım. Birincisi Gazze'de yaşananlara karşı "uygar" Batı idarelerinin duyarsızlığı, insanların "anti-Semit" olarak damgalanma korkusu ve İsrail'in bunu sonuna kadar istismar edebilmesi, ikincisi senelerce kurgu bilimde ve medyada adı dolaştırıldıktan sonra "Yapay Zekâ" furyasının dünyayı sarması!

Sonuçta ikinciyi seçtim; nihayet Gazze'deki dramı, Batı'da Noel kutlanırken Noel hikâyesinin geçtiği topraklarda katliamlar yaşanması geçen seneki yeni yıl resmi konumuzdu (Bkz: "Yeniyıl 2024",14 Aralık 2023). Yapay Zekâ'yı da, sadece artık işlevsizleşen insanlar (önce sanatçılar) bakımından değil, insan olma meziyetlerimizi elimizden alarak insanlığın kendisini tehdit eden bir tehlike olarak görüyordum. Artık Lübnan'a da yayılan Gazze katliamına da sessiz kalmak istemediğimden iki temayı birleştirmeyi bile düşünmüştüm, ama olacak gibi değildi. Bir tek tema olacaksa da  "Yapay Zekâ" olmalıydı. Ve resmi hazırladım. Derken...

"Advent" (Noel'den önceki haftalar) süresince annemle birlikte YouTube'dan Noel konserleri dinledik ve şarkılarda tekrar tekrar "Jerusalem", "Bethlehem" ve hatta "Israel" lâflarını duydukça Batılı'nın zihninde adeta alternatif, hayâli bir "kutsal topraklar" kavramı oluştuğunu, yoksa o devamlı adlarını ağızlarına aldıkları yerlerdeki acılara kayıtsız kalamayacaklarını düşündüm. 

Enkaz içinde bebek İsa.
O noktada Filistinli hristiyan rahip Munther Isaac'ın geçen sene "enkaz içinde İsa bebek" motifli bir kreş hazırlayarak Hz. İsa'nın da aslında bir Filistin evlâdı olduğunu dünyaya hatırlatması aklıma geldi. Kreşi hazırladığı kilise de "Beytüllahim Evanjelik Noel Kilisesi"- yani Batılıların "Bethlehem" dedikleri yerde, adını Hz. İsa'nın doğumundan alan kilise!

Yılbaşı resmi bitmişti. Noel günü için de ayrıca birşey hazırlayacaktım.

Kurşun kalemle kâğıda geleneksel Meryem ve bebek İsa motifini andıracak şekilde kucağında bebekli bir Filistinli kadını çizip o yıkım ve kıyım ortamında resmettim. Resmi taradım, sonra bilgisayar içinde siyahla tabaka tabaka gölgeler koyup saydamlaştırarak üstüste gri tonları verdim. 

Yıkık binaların oluşturduğu arka fonu ayrı çizdim, taradım ve aynı şekilde gölgelendirdim, sonra da odaksızlaştırmak suretiyle görsel olarak geriye attım. 

Tankların olduğu ara plânın fazla net, dolayısıyla yakın plâna çok yapışık olduğunu düşündüm ve orayı da ayırarak biraz odaksızlaştırmaya karar verdim. Bunun için tankları da içeren asıl çizim tabakasını kopyalayıp iki kat yaptım, üsttekinden tankların olduğu orta plânı sildim, ön plânı bıraktım. Sonra alttaki ikiz tabakayı bir mıktar odaksızlaştırdım.

Yazıyı da önce kurşun kalemle kâğıda çizdim ve sonra taradım. Üstündeki bir tabaka açıp simsiyah yaptım. Siyahı saydamlaştırarak elde ettiğim gri tonla asıl harflerimi görebiliyordum; en üste bir tabaka daha açıp gölge için siyah aydınlık için beyaza yakın gri kullanarak harflerin kontürlerinin üzerinden geçtim ve böylelikle taşa oyulmuş yazı etkisi yaratmayı amaçladım.

Yazı John Lennon'un 1971 tarihli şarkısına gönderme yapar. Vietnam savaşını protesto eden o şarkı barış çağrısı yaparken ırkların eşitliği prensibini de vurgular ki bugünkü duruma uyar.

Resmi 24 Aralık 2024'te, yani Noel arifesinde Facebook'ta yayınladım. Bazı arkadaşlara elektronik ortamda gitti.

Yukarıda da belirttiğim gibi yeni yıl için yaptığım "Yapay Zekâ" temalı resim daha önceden hazırdı. Onda insanlığın bütün kültür birikiminin bir çukur içine akar resmettim; bu akışla beraber aynı çukurun içine sürüklenen insanlar da görülüyordu. 

Resmi yine önce kâğıt üzerine kurşun kalemle çizdim, sonra
fotokopiledim. Tarayıcı kenarlardan kestiği için sağ ve sol tarafını ayrı fotokopilemek zorunda kaldım. İki tarafı kuruboyayla renklendirdim, taradım ve bilgisayarda birleştirdim. Sonra insanlığın kültür birikimini ifade eden görüntüler bularak bunları çizimde boş bıraktığım resim çerçevelerine, kitap sayfalarına, uçuşan kâğıtlara uyguladım; açılara ve yüzeylerin kıvrımlarına oturtmak için "mesh transform" fonksyonunu kullandım. 

Temelde renk olan uzak plân için yine kurşun kalem ve kuruboya kullandım. Ayrı bir tabaka olarak taradım ve uzağa atmak için odaksızlaştırdım.

Yazıyı da kâğıt üzerine kurşun kalemle yazdım, taradım, Bilgisayarda beyazları atarak saydamlaştırdım, sonra kontürleri rötuşlayarak düzgünleştirdim ve nihayet bilgisayarda renklendirdim.

Yılbaşı resmimiz Aralık sonunda Facebook'ta yayınlanacak, arkadaş ve akrabalarımıza elektronik ortamda ulaştırılacak, yüzyüze geldiklerimize de elden verilecek.


İyi Noeller! - Merry Christmas!


Ve mutlu yıllar! - And a happy new year!

ENGLISH:

It was not easy to decide on a theme this year. There were two on my mind; one was the uncaring attitude of the West before what is going on in Gaza, the widespread public fear of being labeled an "anti-Semite", and the ability of Israel to exploit this to the limit, and the other was how, after years of speculation in science-fiction and the media, "Artificial Intelligence", or AI, suddenly became a reality that is spreading like wildfire all over the globe!

In the end I went for the second theme! After all, the drama of Gaza, the absurdity of the West celebrating Christmas while people are being massacred in the very lands of the Christmas story had already been the theme of our New Year's drawing for last year (See: "2024- Newyear", 14 Aralık- December 2024). As for AI, I would not just treat it as an evil that makes people (including but not limited to artists) superfluous, but a threat to humanity in that it sucks in the entirety of human achievement and deprives us of all the virtues that set humans apart. It was hard not to comment on the brutality in Gaza that was by then spilling over into Lebanon. I had even toyed with the idea of combining the themes but it was simply too unviable. If it was to be a single theme, it would have to be AI! So I duly made the picture. But then...

My mother and I watched Christmas concerts on YouTube night after night all through Advent and I kept hearing "Jerusalem", Bethlehem" and even"Israel" sung over and over again, convincing me that the people of the West had conjured an alternate imaginary "Holy Land" in their heads. Otherwise, how could they be so totally insensitive to the suffering going on in the very places they were singing about?

The infant Jesus in rubble.
This reminded me of the Palestinian pastor Munther Isaac who tried to remind the world last year that Jesus is also a child of Palestine by putting together a nativity scene with the infant Jesus lying in a pile of rubble. It was located in the Evangelical Lutheran Christmas Church of Bethlehem. Yes, "Christmas" Church! Yes, Bethlehem!

Our New Year's picture being already complete and ready, I decided to prepare something for Christmas as well!

First I drew a Palestinian woman with her baby in the classic pose of the Madonna and Child, huddled in a hostile environment of slaughter and destruction. Then I scanned it
and, inside the computer, I applied shadows in black layer upon layer, turning them translucent to give grey tones that didn't obscure the contours.

Again with pencil I drew the distant background with the wrecked buildings on another sheet of paper, scanned it, and shaded it in the same way. Then I blurred the level to make it all seem distant.

Seeing that the middle distance with the tanks looked too much in focus, I decided to blur that area as well, but a bit. For this I copied the layer of the main drawing, which included the tanks, erased the area of the middle distance and the tanks from the upper layer of the twin layers, and blurred the lower one.

For the caption, I did the lettering by hand, pencil on paper, and scanned it in. I opened a new layer above it and filled it completely black, then turned it gray by making it translucent. This way I could see through to my own lettering below. Adding a new level on top, I went over the contours in black for shadows and very light grey for the illuminated parts to achieve an effect of letters chiseled into stone.

The caption refers to a John Lennon song from 1971. It was a protest song against the Vietnam war and besides calling for peace it stressed racial equality, which I saw fitting in the present context.

I published the illustration on Facebook on Christmas Eve, December 24th 2024 and shared it with some friends electronically.

As I mentioned above, the image I prepared for New Year's was already done by this point. There I had chosen to depict the entire cultural heritage of humanity cascading into a pit. You see a number of people being carried in as well.

As usual I drew the composition with pencil on paper, then I photocopied it. Because the copy machine cuts off the edges I copied the right and left sides seperately. I colored them with colored pencils, scanned them, and joined the two parts inside the computer. Then I searched for images that represent the cultural heritage of humanity and applied them to the empty picture frames, book pages and fluttering sheets of paper in the drawing. I used the "mesh transform" option to make the images conform to the perspectives and the curves and irregularities of the surfaces to which I intended to apply them.

For the far distance I used lead and colored pencils on paper which I then scanned and blurred.

I also did the lettering with pencil and paper, then scanned it. I cleared out all the white, making it black lines against a transparent background, Then I retouched the pencil lines and finally colored them in.

Our composition for the New Year will be published at the end of Facebook on December 2024, when I will also send them to friends and relations electronically. Those we meet face to face will receive a signed printout.